Fjernelse af visdomstænder
Den usynlige visdomstand…
En del visdomstænder bryder aldrig frem i mundhulen, men bliver liggende nede i kæbeknoglen uden gener. En sådan ”usynlig” visdomstand kan ligge i kæben i mange år uden at gøre skade, og skal derfor ikke fjernes. Der kan imidlertid opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænder, der kun delvist er brudt frem. De kan være meget svære at holde rene, da de sidder så langt tilbage i mundhulen, og det er derfor også en god idé jævnligt at få kontrolleret sådanne visdomstænder hos tandlægen.
De fleste problemer opstår pga. betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Det viser sig ved smerte, rødme, hævelse og problemer med at gabe. Man kan i nogle instanser behandle betændelsen uden at fjerne selve visdomstanden, men hvis betændelsen kommer igen, vil det være nødvendigt at fjerne tanden.
Da visdomstænder er svære at holde rene, er der også risiko for at udvikle et hul/caries i visdomstanden. I sådanne tilfælde kan der ligeledes være behov for at fjerne den.
Visdomstænder skal generelt fjernes, hvis et af følgende problemer er til stede:
- Visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt opstår betændelse og hævelse i tandkødet omkring.
- Hvis der er et hul i visdomstanden
- Hvis der er fordybede tandkødslommer mellem visdomstanden og nabotanden.
- Hvis visdomstanden ligger skævt nede i kæbeknoglen, og borer sig ind i nabotanden.
Hvis en visdomstand er fuldt frembrudt, kan den oftest trækkes ud helt almindeligt som andre tænder. Er tanden kun delvist, eller slet ikke frembrudt, er det nødvendigt at foretage en lille operation for at få den ud.
Hvordan opererer man en visdomstand ud?
Tandlægen tager altid et røntgenbillede af visdomstanden inden fjernelse, for at kunne se hvordan tandens rødder ligger i kæbeknoglen. Det er også vigtigt med et røntgenbillede inden, da tandlægen skal vurdere afstanden til kæbens følenerve, så der ikke opstår skader på denne.
Selve operationen foregår under helt almindelig lokalbedøvelse. Her lægger tandlægen et lille snit omkring visdomstanden, og skubber tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet. Ofte må der fjernes lidt knogle foran visdomstanden, og/eller tanden må deles i mindre stykker førend den kan fjernes. Efter fjernelsen lukkes tandkødet med et par sting.
Hvordan har man det efter at have fået fjernet en visdomstand?
De fleste der får fjernet en visdomstand, har en vis grad af smerter bagefter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede. Det er dog vigtigt, at man forholder sig i ro døgnet efter operationen, så man ikke fremprovokerer yderligere smerter.
Efter en operation kan kinden hæve op, og der kan opstå gul/blå misfarvning. Det er et helt almindeligt symptom efter operation, og forsvinder almindeligvis efter en lille uges tid
De første dage efter man har fået fjernet en visdomstand, er det bedst at tygge maden forsigtigt i den modsatte side. Herved samler madrester sig ikke så let i såret, og risikoen for infektion mindskes. Som hjælp til at holde såret rent, får man udleveret en flaske Klorhexidin.
Hvad kan gå galt, når en visdomstand skal fjernes?
Normalt er det ufarligt at få fjernet en visdomstand, men som ved alle operationer er der en lille risiko for komplikationer.
I nogle tilfælde kan der gå betændelse i såret efterfølgende, hvilket vil give dunkende smerter der ikke kan tages med almindeligt smertestillende medicin. Hvis dette er tilfældet, er det nødvendigt at komme til kontrol og efterbehandling hos tandlægen. Hvis der opstår feber og påvirket almentilstand, kan en kur med antibiotika blive nødvendig.
Hos nogle få er der en lille risiko for beskadigelse af følenerven, som kan ligge tæt på visdomstandens rødder. Det er blandt andet derfor, at der tages et røntgenbillede inden fjernelse af visdomstanden. Beskadigelse af følenerven kan resultere i snurren/sovende fornemmelse i en del af underlæben og kinden. Heldigvis er de fleste af sådanne føleforstyrrelser forbigående. I enkelte tilfælde kan de dog være vedvarende, hvilket kan resultere i permanent følelsesløshed i dele af underlæben.
Det skal dog understreges, at risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder generelt er lille.